Rasen Staffordshire bullterrier

 

Historik
Staffordshire bulterrier kallas ofta för staff/staffe. Rasen härstammar från de bull- och terrierhundar som främst förekom i Midlands och som bland annat användes i hundkamper. När hundhetsning förbjöds helt föddes tanken på att dessa, mycket uppskattade hundar, skulle kunna bli en ny godkänd hundras. I Sverige är rasen en utpräglad sällskaps- och utställningshund. Rasen godkändes 1935 av den engelska kennelklubben. Drygt 600 hundar av sinsemellan mycket olika typ och bakgrund registrerades då. Staffordshire bullterrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England.

Användningsområden
Rasen är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporterna. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks.

Hälsa
Idag finns inget hälsoprogram för någon sjukdom i rasen, men rasen finns i SRD-programmet. Rasen fanns från början med för ”felställda nedre hörntänder” och ”tunn päls och/eller irriterade hudpartier”. När SRD slogs samman i Norden (NKU) lades även andning till, vilket den svenska staffordshire bullterrierklubben inte uppfattat som ett bekymmer. 2010 fick rasklubbens medlemmar svara på en Hälsoenkät, där de 651 svaren som kom in indikerade att rasen får anses vara relativt frisk.

Egenskaper/Mentalitet
Staffordshire bullterrier är en ömhetstörstande, energisk, förarvek och humoristisk glädjespridare. Den är social, aktiv, intensiv, positiv och älskar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds. Rasklubben har under många år verkat för att mentalbeskriva så många hundar som möjligt både via MH och BPH, vilket nu resulterat i en ”200-analys” på BPH. I analysen beskrivs rasen som en social och lekfull hund med ett visst mått av nyfikenhet. Beskrivna hundar i rasen visar generellt inga uttalade rädslor eller aggressioner.

Storlek och utseende
Mankhöjd är ca 36–41 cm. Vikt för hanar är ca 13–17 kg och tikar 11–15,5 kg. Den är en välbalanserad ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Färgen är röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå eller i kombination med vitt.

Pälsvård
Rasen är släthårig och saknar underull. Pälsen är mycket lättskött.

Övrigt
En riktig kompis som älskar livets goda! Den älskar fysisk kontakt, värme och att vila på mjuka underlag. Den tycker oftast inte om regn och rusk.

 

(Kopierat från ssbtk.se)

 

http://ssbtk.se/

Bra att läsa om du ska skaffa staffe -> http://ssbtk.se/skaffa-staff/

Viktig info

Rasstandard -> http://ssbtk.se/om-rasen/rasstandard/

Hälsa -> http://ssbtk.se/om-rasen/halsa-sjukdomar/

 

9b2f98a0540177f99d8d5107c6808dd3